Opkomst en ontwikkeling van mobiele telefonie

Geplaatst op: 31-03-2014

Hoe is het hele verhaal van mobiele telefonie eigenlijk begonnen? Dat vertellen we je graag. Mobiele telefoons zijn namelijk al een aantal jaar onmisbaar in onze samenleving. Het is een eenvoudige en gemakkelijke manier om te communiceren wanneer mensen zich niet bij elkaar in de buurt bevinden. Mensen zijn hierdoor bijna 24/7 bereikbaar. Veel jongeren kunnen zich geen wereld zonder mobiele telefoons meer voorstellen, maar zelfs de mensen die de opkomst van deze apparaten hebben meegemaakt, kunnen zich momenteel ook geen leven meer voorstellen zonder mobieltje.

De eerste mobieltjes met SMS

De eerste echte mobiele telefoons die over een GSM netwerk functioneren stammen uit begin jaren 90. In eerste instantie waren deze gigantische apparaten alleen voor een beperkt aantal mensen zoals bijvoorbeeld zakenlieden en beroepschauffeurs. Ook waren de kosten erg hoog en was het bereik lang niet zo goed als nu. Terwijl de mobiele telefonie zich ontwikkelde, werden er ook nieuwe diensten geïntroduceerd. Zo werd SMS ineens razend populair. SMS is een afkorting welke staat voor Short Message Service. Je kon zo een kort tekstberichtje versturen naar een andere telefoon. Door de lage kosten werd het al snel een hype en jongeren waren dan ook erg te spreken over deze vorm van communiceren. Door de aanwezigheid van extra functies zoals het 'T9' woordenboek, waren mensen in staat om razendsnel een berichtje te typen. Ook vond men al snel mogelijkheden om gratis berichtjes te sturen via het internet. Dit was gratis, maar toch bleef de gewone SMS ontzettend populair.

De opkomst van MMS

Telefoons bleven zich ontwikkelen, en daarmee werden ook deuren geopend voor nieuwe diensten. Één daarvan is MMS, oftewel Multimedia Message Service. Hiermee konden niet alleen teksten worden verstuurd, maar ook foto's, plaatjes, geluidjes en bijvoorbeeld video's. In tegenstelling tot SMS werd MMS een regelrechte flop. De redenen daarvoor waren dat de kosten in verhouding erg hoog waren en dat het erg lang duurde om een dergelijk bericht te versturen.

Smartphones met internet

Hoewel SMS erg lang het paradepaardje van de telefoonindustrie was, veranderde dit compleet toen de telefoons zich ontwikkelden in smartphones. De simpele zwart en wit toestellen werden luxe mobieltjes met een kleurenscherm en touch screen. Alle telefoons kregen de beschikking over een bovengemiddeld goede camera waarmee men foto's en video's kon maken. Veruit de belangrijkste ontwikkeling is de aanwezigheid van internet op praktisch alle telefoons. Het is nu nóg gemakkelijker om in contact te blijven met vrienden en familie doordat het programma WhatsApp is geïntroduceerd. Deze app stelt de gebruiker in staat om via het internet berichtjes, foto's en video's te versturen. Behalve de internetkosten (die tegenwoordig erg laag zijn omdat een abonnementen vergelijken tegenwoordig erg eenvoudig is: bv via https://www.foontje.nl) zijn er geen kosten aan verbonden. Zo kan er dus bijna onbeperkt ge-appt worden. Door de introductie van online apps en zelfs online bellen worden de offline functies steeds minder gebruikt.