Geschiedenis van ringtones

Geplaatst op: 31-03-2014

Tegenwoordig is iedereen vast en zeker bekend met 'de ringtone'. Maar waar komt die fenomeen eigenlijk vandaan? Tijdens het prille begin van de mobiele telefoon was de ringtone niets meer dan een deuntje dat je hoorde als je werd gebeld. Dat betekende dat iemand je wilde bereiken en dat je je telefoon moest opnemen. Iedereen had overigens dezelfde ringtoontjes die standaard op de telefoons waren geïnstalleerd. Er waren toentertijd weinig variatie mogelijkheden.

Verschillende beltoontjes op je mobieltje

Alle zaken omtrent mobiele telefonie bleven zich ontwikkelen, zo ook de ringtones. Ontwikkelaars van deze apparaten bedachten namelijk dat het wel leuk zou zijn als er meer variatie zou komen in de muziekjes. Nokia kwam als eerst met het idee om meerdere deuntjes aan te bieden op hun toestellen. Dat werd gewaardeerd want Nokia zag haar verkopen explosief stijgen. Toen andere telefoonfabrikanten zagen hoe goed Nokia ineens verkocht, besloten ze ook hun deuntjes aan te passen. Zodoende was het op den duur op elk toestel mogelijk om uit meerdere muziekjes je favoriete beltoon te kiezen.

Van monotoon tot polyfoon tot MP3

Aangezien Nokia nu een stap voor had op de concurrentie, waren zij inmiddels al bezig met de mogelijkheid tot het zelf maken van beltoontjes. Tevens was er de mogelijkheid tot polyfone ringtoontjes, die beduidend beter klinken dan de standaard monotone tonen op de eerste telefoons. Later kwamen zelfs de realtones in mp3 formaat. Deze werden niet meer alleen door telefonie fabrikanten aangeboden, maar er waren complete websites die zich richtten op mobiele ringtones. Zodoende is de markt zich blijven ontwikkelen. Tegenwoordig is het mogelijk om zelf stukken van liedjes als ringtone op je telefoon te zetten.